De Bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen of patiënten met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. 

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkómen van rug- en bekkenpijn. 

Een verstoorde functie van de bekkenbodemspieren kan zich op veel manieren uiten. Denk aan:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van de ontlasting
  • veel te vaak naar het toilet moeten.
  • pijnklachten in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen.
  • seksuele problemen door niet goed functionerende spieren.
  • langdurige lage rugklachten op basis van instabiliteit en/of coördinatieproblemen
  • bekkenpijn in de periode rond de zwangerschap en de bevalling

De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling.

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt meestal plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie-arts, of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige). Ook de bekkenfysiotherapeut is per 1 januari 2006 direct toegankelijk.

De bekken-fysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren. Tevens geeft de bekkenfysiotherapeut pre- en postoperatief begeleiding rond operaties in de onderbuik, bijv. van de prostaat bij mannen en de baarmoeder bij vrouwen.